20. January 2018.

Ima li RH pravo prvokupa dionica Ine i hoće li ga iskoristiti?

Dragutin Lesar

S obzirom na objavu MOL-a o pripremi za prodaju 49,1 posto dionica Ine, Hrvatski laburisti – Stranka rada od Vlade traže hitan i jasan odgovor ima li Republika Hrvatska pravo prvokupa tih dionica, i namjerava li to pravo iskoristiti u slučaju da se najave mađarskog strateškog partnera obistine, a ne pokaže se da je riječ samo o pritisku tijekom pregovaračkog procesa.

Laburiste zanima razmišlja li Vlada o soluciji kupnje dionica Ine ako je zadržala pravo prvokupa, i traži li modele za njihovu kupnju, bez obzira na loše stanje državnih financija, kako bi hrvatska strana, a ne mađarska maksimizirala vrijednost investicije prodajom trećoj strani.

Usto, Laburisti podsjećaju Vladu kako bi u tom slučaju predmet eventualne prodaje bila i plinska polja Hayan i Aphamia u Siriji, u kojima Ina i sirijska državna naftna kompanija dijele vlasništvo u omjeru 50:50 posto. U ta je plinska polja Ina prije dolaska MOL-a, 1999. godine uložila oko milijardu dolara, dok im današnja vrijednost, prema procjenama, doseže 20 milijardi dolara.

predsjednik Dragutin Lesar

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*